Forfatter:
Rune Slåttland
Derfor lykkes ikke virksomheter med mål og strategigjennomføringen.
Skrevet av: Rune Slåttland.
Mange bedrifter har ikke en godt implementert og velfungerende prosess for å jobbe med strategi og for å sette gode mål. For ofte ser vi at metoden er samlinger der strategier utarbeides, mål og delmål settes, og handlingsplaner bestemmes. Når en kommer tilbake til hverdagens kompleksitet havner planen i en skuff og tas aldri skikkelig i bruk. Først når det er tid for nye mål og strategier, tas de frem igjen.
I mellomtiden kan det føles som om organisasjonen virrer rundt uten å komme nærmere de oppsatte målene. Det skaper en erkjennelse om at ledelsen opererer uten en klar plan. Resultatet er i beste fall manglende fokus og ineffektivitet.
Skal du nå dine mål må du ha en retning og en gjennomførbar strategi. Utfordringer løses best med tydelige mål og veldefinerte strategier. Kursen skal settes basert på analyser, faktabaserte beslutninger og ikke minst gjennom forankring hos de involverte.
Hvorfor er mål og strategiprosesser avgjørende for å oppnå suksess?
- Mål gir retning og hjelper med å fokusere innsatsen på det som virkelig betyr noe. Uten mål kan bedriften lett miste fokus og ressurser spres for tynt.
- Klare mål motiverer og gir oss noe konkret å jobbe mot. Det fungerer kun om ledelsen aktivt implementerer mål og strategiprosessene inn i arbeidshverdagen til de ansatte.
- Måling av fremgang: Tydelige mål muliggjør måling av fremgang og suksess. Ved å ha klare mål kan bedriften enkelt se hvor godt den presterer og hvor det er behov for forbedringer. Derfor må alle mål og delmål være mulig å følge opp. KPI-er må på plass, ansvarlig-gjøres og følges opp.
- Den gode strategiprosessen sikrer at bedriften har en plan for å nå sine mål. Dette innebærer blant annet å analysere markedet, forstå konkurrentene, forstå alle prosesser, og identifisere metodene og arbeidsprosessene som gir suksess.
- I en verden i konstant endring, er det viktig å kunne tilpasse seg. Strategiprosessen gjør det mulig å justere kursen og å reagere raskt på nye utfordringer og muligheter.
Strategier som skaper verdier
Det finnes mange eksempler på hvordan en god strategi har skapt store verdier:- Google tilbyr den beste internettopplevelsen gjennom sine produkter og tjenester. Deres strategi inkluderer kontinuerlig innovasjon og forbedring av brukeropplevelsen.
- Airbnb har revolusjonert reiselivsbransjen med en plattform som prioriterer brukervennlighet og tillit mellom vert og gjest.
- Apple har lykkes med å fokusere på kvalitet og brukeropplevelse. Det integrerte produktøkosystemet har lojale kunder.
- Alibaba har dominert e-handelsmarkedet ved å diversifisere sine tjenester, utvide til nye markeder og investere i innovasjon og brukeropplevelser.
- HubSpot har skapt og dominert inbound marketing-industrien ved å tilby verktøy som hjelper bedrifter med å tiltrekke, engasjere og glede kunder. Fokuset på kundesentrert innovasjon har vært nøkkelen til suksess.
Derfor lykkes ikke strategien
Klassiske årsaker til at strategier feiler er gjerne en eller flere av disse:
- Ledere og medarbeidere undervurderer kompleksiteten av endringsprosessen og dermed reduserer prosjektets faktiske verdi.
- Ledere og medarbeidere overvurderer sin egen evne til å iverksette og implementere besluttede oppgaver og aktiviteter.
- Ledere og medarbeideres operative fokus («autopilot») nedprioriterer og hindrer utførelse av kritiske strategiske oppgaver og aktiviteter.
- Mål og strategienes reelle verdi og konsekvenser er mangelfullt beskrevet og kommunisert i organisasjonen. Ansatte har ikke vært godt nok involvert i mål- og strategiprosessene.
Kulturelle påvirkningskraften i strategiprosesser
Det er åpenbare sannheter i ordtaket: Culture eats strategy for breakfast. Du bør ha en god plan for å få mest mulig ut av humankapitalen når du skal gjennomføre en strategisk endring. Det krever at du forstår hvordan kulturen påvirker måloppnåelsen og de strategiske endringene.
Derfor må de kulturelle driverne i arbeidsmiljøet være på linje med og forsterke gjennomføringen av strategiprosessene.
Vi tilbyr analysering av bedriftskulturen for å gjøre en vurdering av de kulturelle svakhetene og styrkene i virksomheten. Dette gjør vi, slik at vi sammen kan påvirke kulturen til å bli en drivkraft i mål- og strategiprosessene.
Om vi ikke gjør dette, vil Culture eat strategy for breakfast. Hele mål- og strategiprosessen havner tilbake i skuffen og ingen ting skjer, før neste gang vi har en strategisamling.
Les mer: https://excellerate.no/tjenester/strategi/
Fyll ut skjema under om du ønsker å snakke med oss om strategier, mål, og ikke minst – etterlevelse: